Als fascia (bindweefsel) verstrakt raakt, kan dit voor het paard pijnlijk zijn. In bindweefsel zitten namelijk veel zenuwuiteinden: als het bindweefsel verstrakt raakt, komt hier druk op te staan, waardoor het paard een pijnsensatie ervaart.
Maar hoe zie je nu of je paard pijn heeft?
In 2014 is onderzoek gedaan naar pijnsignalen bij paarden, waarbij de onderzoekers duidelijke overeenkomsten zagen in de gezichtsuitdrukking van paarden die pijn ervaarden. Dit werd de ‘Equine Pain Face’ genoemd. De Equine Pain Face heeft de volgende kenmerken:
- De oren staan naar achteren/beneden gedraaid, waarbij de afstand tussen de
oorbasis groter wordt.
- De neusgaten zijn verwijd.
- Aangespannen spier boven het oog: dit valt op wanneer het oog niet meer amandelvormig is, maar rond met een hoekje en rimpeltjes erboven.
- Samengeknepen, strakke lippen en een afgeplatte kin.
- Aangespannen aangezichtsspieren.

Naast deze kleine signalen zijn er ook nog andere, grotere signalen dat je paard mogelijk pijn heeft.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Schrapen met het voorbeen: dit kan vanuit ongeduld of frustratie zijn, maar kan ook een uiting van pijn zijn, zoals bij koliek.
- Happen naar de plek waar het pijn doet: een paard kan ook soms lijken te ‘happen’ omdat er iets kriebelt of jeukt, maar happen vanuit pijn ziet er meer gefrustreerd uit, en er volgt ook vaak geen ontspanning op.
- Gevoelig reageren bij aanraking van pijnlijke plekken, zoals bijvoorbeeld de rug of de plek van de singel (singelnijd).
- Zwiepen met de staart: dit kan een uiting zijn van een ongemak zoals pijn, maar kan ook uit frustratie zijn. Pijn kan echter ook frustrerend zijn!
- Gedrag: bokken, staken of boos gedrag naar de ruiter of naar andere paarden, kan ook een uiting zijn van pijn.
- Liggen: liggen op zich hoeft natuurlijk geen uiting te zijn van pijn, maar als jouw paard meer ligt dan normaal, is dit wel iets om in de gaten te houden.
- Gewicht verplaatsen: frequent gewicht verplaatsen van links naar rechts of van voor naar achter kan ook een uiting zijn van pijn.
Omdat deze gedragingen ook door iets anders getriggerd kunnen worden, is het goed om ook op de context van het gedrag te letten: wat gebeurde er vlak voor het gedrag en wat gebeurde erna? Zie je ook nog andere pijnsignalen?
Om te weten of een bepaalde gedraging anders is dan anders, zul je ook moeten weten wat ‘normaal’ is voor jouw paard. Maak er een gewoonte van om jouw paard regelmatig te observeren en noteer je bevindingen. Als je weet hoe jouw paard eruitziet als hij comfortabel is, kun je afwijkingen eerder signaleren!
Als je pijnsignalen herkent bij jouw paard, is het goed om na te gaan hoe vaak en wanneer je die ziet. Is het acuut, zoals bij koliek? Is het tijdelijk, en zie je het bijvoorbeeld alleen tijdens het trainen of bij een bepaalde oefening? Of zijn ze er eigenlijk altijd?
In geval van acute of hevige pijn, schakel je natuurlijk altijd de dierenarts in. Maar wanneer je twijfelt of jouw paard pijn heeft, kan het ook fijn zijn als er iemand met je meekijkt. Dit kan je instructeur zijn, een revalidatietrainer of een behandelaar.
Twijfel je of jouw paard pijn heeft? Of weet je dat jouw paard pijn heeft en ben je op zoek naar (aanvullende) manieren om de pijn te verlichten? Stuur mij een berichtje, ik denk graag met je mee.
Reactie plaatsen
Reacties