Ik kom regelmatig paarden tegen die vastzitten in hun cto. Cto staat voor cervicale thoracale overgang, oftewel de overgang van de laatste hals- (C7) naar de eerste borstwervel (T1). Deze ligt in de diepte tussen de schouderbladen van het paard. Een blokkade op deze plek kan vervelende gevolgen hebben voor het paard. Zo zit aan de eerste borstwervel ook de eerste rib vast. Wanneer de cto vastzit, heeft dit ook gevolgen voor de eerste rib: deze raakt vaak wat uitgedraaid. Hierdoor kan het schouderblad minder makkelijk langs de eerste ribben bewegen, wat gevolgen heeft voor de paslengte (het paard kan het voorbeen minder goed naar voren brengen), maar ook voor de beenstand van het paard.
Uit compensatie voor de cto-blokkade, kan het paard vast gaan zitten in de achterhand, bijvoorbeeld bij de lendenen, het bekken en/of het SI-gewricht. Wanneer dan alleen deze regio behandeld wordt, zonder ook de blokkades in de cto weg te halen, zullen de blokkades in de achterhand steeds weer terugkomen.
Er zijn verschillende oorzaken voor een blokkade in het cto. Dit kan een gevolg zijn van een ongeluk, zoals bij een val, uitglijden of wanneer het paard zich verstapt. Een andere belangrijke oorzaak is verkeerde training. Wanneer een paard met te weinig lengte in de hals gereden wordt (met de neus achter de loodlijn), worden de wervels laag in de hals in elkaar gedrukt. Hierdoor zakt de cto en de schoft, en komt er veel druk op dit gebied te staan.
Maar waaraan kun je nu merken of je paard een blokkade heeft in de cto?
Zoals al benoemd, kan het schouderblad minder makkelijk langs de eerste ribben bewegen. Een gevolg hiervan is dat het paard zijn voorbenen minder ver naar voren kan brengen, waardoor hij kortere passen maakt en vaker struikelt. Ook kan de beenstand veranderen: de benen lopen niet meer recht naar beneden vanuit de schouders, maar komen meestal wat bodemnauw (met de voeten dichter naar elkaar toe) te staan.
Daarnaast komt er bij een cto-blokkade te veel gewicht op de voorhand van het paard terecht, waardoor de borstspieren verstrakken en gevoelig worden. Ook de spier voor het schouderblad (m. subclavius) verstrakt en wordt gevoelig.
Tenslotte verandert ook de bovenlijn van het paard: het paard krijgt door de overstrekking in de lage hals een deukje voor de schoft, terwijl de lendenen (lumbale deel van de wervelkolom) juist opbollen.
Twijfel je of jouw paard mogelijk een cto-blokkade heeft? Stuur mij een berichtje, eventueel met foto van je paard, dan denk ik met je mee.

Reactie plaatsen
Reacties