Hooimonsters vs hooi-monsters

In het wild zijn paarden 14 uur per dag bezig met het zoeken en vinden van eten. Ze eten van alles, van verschillende soorten grassen en planten tot takjes: allemaal voeding met een lage voedingswaarde en veel structuur.

Lees meer »

Stress!

Recent is mijn pony Immy verhuisd en heb ik er een nieuwe pony, Olijfje, bij. Een verhuizing brengt natuurlijk altijd stress met zich mee. De hoeveelheid stress kan hierbij wel verschillen. Zo verhuisde Immy samen met een kuddegenootje. Dat dat echt wel verschil maakt, zagen we toen Olijfje kwam. Waar Immy lopend is verhuisd en steun had aan haar kuddegenootje, kwam Olijfje alleen met de trailer na een ruim 2 uur durende rit. En waar we bij Immy en haar kuddegenootje eigenlijk nauwelijks zichtbare signalen van stress zagen, kwam Olijfje trillend de trailer af.

Lees meer »

De invloed van beweging en training

Een behandeling maakt los, maar beweging en de juiste training houden los! Tijdens mijn behandelingen maak ik het bindweefsel los, maar een paard heeft daar pas echt profijt van als dit aangevuld wordt met voldoende beweging en correcte training.

Lees meer »

Myofasciale lijnen

Dat fascia alles in het lijf van het paard met elkaar verbindt, wist je misschien al. Maar wist je ook, dat er myofasciale lijnen bestaan die door het hele lichaam van het paard lopen? Een myofasciale lijn is een keten van spieren, met elkaar verbonden door fascia. Deze myofasciale lijnen zijn door Thomas Myers in 2001 voor mensen in kaart gebracht. In 2015 is door Vibeke Sodring Elbrond (en anderen) onderzoek gedaan naar fasciale lijnen in het lichaam van het paard. Uit dit onderzoek zijn twaalf verschillende fasciale lijnen gekomen, die het lichaam van het paard, van voor tot achter en van huid tot organen, verbinden en die beweging mogelijk maken.

Lees meer »

Klacht uitgelicht: de cto-blokkade

Ik kom regelmatig paarden tegen die vastzitten in hun cto. Cto staat voor cervicale thoracale overgang, oftewel de overgang van de laatste hals- (C7) naar de eerste borstwervel (T1). Deze ligt in de diepte tussen de schouderbladen van het paard. Een blokkade op deze plek kan vervelende gevolgen hebben voor het paard. Zo zit aan de eerste borstwervel ook de eerste rib vast. Wanneer de cto vastzit, heeft dit ook gevolgen voor de eerste rib: deze raakt vaak wat uitgedraaid. Hierdoor kan het schouderblad minder makkelijk langs de eerste ribben bewegen, wat gevolgen heeft voor de paslengte (het paard kan het voorbeen minder goed naar voren brengen), maar ook voor de beenstand van het paard.

Lees meer »

Hoe weet je of je paard pijn heeft?

Als fascia (bindweefsel) verstrakt raakt, kan dit voor het paard pijnlijk zijn. In bindweefsel zitten namelijk veel zenuwuiteinden: als het bindweefsel verstrakt raakt, komt hier druk op te staan, waardoor het paard een pijnsensatie ervaart.

Lees meer »

Hoe merk je zelf of jouw paard verstrakkingen heeft?

Fascia betekent bindweefsel. Bindweefsel zit door het hele lichaam van het paard. Wist je dat pezen en ligamenten ook onder bindweefsel vallen? Net als de vliezen rond organen en rond de hersenen, de kapsels rond gewrichten en het botvlies. Verder zit er bindweefsel rondom de zenuwen en tussen, in en rond de spieren. Eigenlijk kun je wel stellen dat het lichaam één groot 3D-netwerk van bindweefsel is, met andere structuren zoals organen, spieren en botten erin!

Lees meer »

De functies van fascia

Fascia betekent bindweefsel. Bindweefsel zit door het hele lichaam van het paard en vormt zo een 3D-web in het lichaam. Het heeft verschillende belangrijke functies:

Lees meer »

Hippische Startersdag

Naast dat ik nu veel aan het leren ben over de anatomie en biomechanica van het paard en verschillende behandeltechnieken, ben ik mij ook aan het verdiepen in wat er allemaal voor nodig is om te gaan starten als ZZP’er. 

Lees meer »

Harig!

Afgelopen week heb ik weer vier paarden kunnen behandelen. Vier verschillende paarden, van klein tot groot, met verschillende karakters en dus ook verschillende reacties op de behandelingen.

Lees meer »

Meekijken

In de afgelopen weken heb ik een aantal keren mee mogen kijken met professionals bij het behandelen van verschillende paarden.

Lees meer »

DOEN WAAR JE BLIJ VAN WORDT

Een tijd geleden voelde ik mij gedwongen om even stil te staan bij wat ik nou echt leuk vind om te doen. Door omstandigheden had ik weinig tot geen energie meer en was het nodig om op zoek te gaan naar iets waar ik weer blij van zou worden.

Lees meer »